S novými cíli Evropské strategické autonomie přicházejí nové možnosti pro členské státy. S rostoucím obrannými i obchodními zájmy v Indo-Pacifiku se příležitosti chytá nejen Španělsko, ale i Řecko, opačná strana Středozemního moře, cílící především na Indii. Poprvé po 40 letech navštívil Řecko sám premiér Indie Módí.

S rostoucími zájmy mezi oběma zeměmi tak vyplývá, že má Řecko v plánu se stát strategickým bodem pro Evropu, jehož poloha tomu nasvědčuje. Obě strany se měly setkat i během nedávného shromáždění států G20 v hostující Indii. Jedním z hlavních cílů obou států je propojit vzájemné investice a navázat novou obchodní trasu propojující oba státy skrze Arabský záliv a Blízký východ.

Otázkou zůstává, jak tato strategie pozvedne Řecko, vzpamatovávající se spíše z politické krize, než té ekonomické z roku 2008. Řekové mohou také ulehčit navázání vztahů mezi EU a Indií. Otevřel by se tak prostor i pro střední Evropu, což může, vzhledem ke směru zahraniční politiky, snadno využít i Česká republika.

Stáhnout

PAC Policy Brief 3 - 2024 CZ