Podle nejnovějších průzkumů je Labour Party pod vedením Keira Starmera téměř jistě na cestě k drtivému vítězství ve čtvrtečních volbách. Průzkum od agentury Survation ukazuje, že Labouristé na 99 procent získají více křesel než v roce 1997, kdy Tony Blair ukončil osmnáctiletou vládu Konzervativců. Předpokládá se, že Labouristé získají asi 42 procent hlasů, což by znamenalo 484 z celkových 650 křesel v parlamentu. Konzervativci jsou téměř jistě na cestě k historicky nejnižšímu podílu hlasů s pouhými 23 procenty. Ale nechme se překvapit konečnými výsledky…

Narovnání vzájemných vztahů k unii

Po “ledových” letech Brexitu by se vztah mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií mohl po těchto volbách opět trochu “ohřát”. Labouristé respektovali referendum o Brexitu, ale byli proti němu a nyní mohou volby přinést zlepšení vzájemných vztahů. Je možné, že by mohlo dojít i k jakémusi smíření mezi oběma stranami. Od Brexitu uplynulo již osm let, ale rozhodnutí stále zemi rozděluje. Případné, ale asi již jisté vítězství Labour by mohlo znamenat nový začátek ve vztazích s EU a lepší spolupráci v budoucnosti.

Konzervativní politika není pro mladý

Labouristé dokázali oslovovat v průběhu kampaně mladé lidi, kteří mají mnoho oprávněných výhrad na politiku konzervativních vlád v posledních čtrnácti letech. Austerity politika, která se zaměřovala na snižování veřejných výdajů, vedla k výrazným škrtům v sociálních službách a prohloubila nerovnosti ve společnosti. Čemu čelí mladí Britové? Vysoké nezaměstnanosti, nedostatku pracovních příležitostí a krizi životních nákladů, což zvláště zasahuje ty z nižších příjmových skupin. Mladí lidé vyrůstají ve stínu systému, který nebyl navržen tak, aby podporoval jejich nezávislost nebo bezpečný přechod do dospělosti.

To se projevilo i v rostoucí krizi duševního zdraví. Výzkumy ukazují, že mnoho mladých lidí v posledním roce chybělo ve škole nebo v práci kvůli problémům s duševním zdravím, přičemž více než polovina to připisuje krizi životních nákladů. Mladá generace je tou, která trpí nejvíce.

Labour Party se tedy dařilo oslovit mladé lidi svými sliby na zlepšení životních podmínek, podporu sociálních služeb a řešení krizí, které mladé lidi trápí. Tím si získala jejich důvěru a podporu, což výrazně přispělo k jejímu předpokládanému vítězství ve volbách.

Analytický tým PAC